woensdag 9 juli 2014

verhaal bij een kunstwerk: juli 2014

binnen en buiten door Bob van den Born.

Voor mij is het hier binnen en is hij buiten,
voor hem is het buiten en ben ik daar binnen.
De vlokbotvogel vliegt voorbij
en hij kijkt er niet eens naar,
hij heeft enkel oog voor mij.
Mijn maatje muis is binnen, heel dichtbij.
Laten we zwaaien naar elkaar
vanaf mijn verwondervloer met een vorig leven.
Zeg ik hem gedag…. van binnen naar buiten
En blijft hij kijken……  van buiten naar binnen.


Olga van Dalsem                                                                                                                                                               Alkmaar , juli 2014

Kijkend op internet naar meer werk van Bob van der Born vond ik ook deze nog en wil dit werk graag toevoegen aan dit verhaal.
on the run by eye-time


voor Iris: dagmerries

Voor Iris


Nachtmerries en dagmerries.
Gelijk dat rode kringellijntje onder het woord dagmerries. De spellingscontrole van mijn computer herkent het woord niet  en geeft het als een fout aan. Als ik met de rechtermuisknop klik op het woord krijg ik allerlei andere suggesties, maar die wil ik niet. Ik wil het woord dagmerries. Dan maar met een rood lijntje er onder.
In het dikke  Kramers woordenboek op mijn schoot vind ik het woord dagmeisje (een dienstmeisje voor overdag) en dagmoeder (vrouw die overdag kinderen van werkende ouders opvangt). Wie heeft er nu een dienstmeisje voor overdag? En een vrouw die andermans kinderen opvangt noemen wij een gastouder of oppasmoeder.                                                                                                                                                             
 Maar goed, ergens tussen deze twee woorden zou dagmerrie moeten staan. Ik kan het niet vinden en ga eens op zoek bij nachtmerrie en sla het boek open bij nachtspiegel, dus ik ben er bijna. Tussen nachtmens (die bij voorkeur laat naar bed gaat en laat op staat) en nachtmis ( ’s nachts opgedragen mis) staat het woord nachtmerrie met als betekenis: benauwde angstige droom.
Als ik dagmerries opzoek via Google komt er een verklaring die ik zelf ook wel had bedacht:
angstdromen die je hebt terwijl je wakker bent. Als blijkt dat er in de psychologie een heus woord voor bestaat, intrusies, komt naar voren dat het wel een echt woord is met een echte betekenis. Volgens deze verklaring laten de angstige gedachten je niet los en blijven de kop op steken. Hetzelfde dus als met nachtmerries en het enige verschil is dat het dan donker is.
                                                    
Menig mens kent deze verschijnselen in de nacht: niet kunnen slapen en dan komen, wat ik meestal zo noem, de beren los. En die beren zijn altijd erg donkerbruin of misschien wel zwart! Van alles gaat kris-kras door het hoofd en de meest verschrikkelijke scenario’s passeren de revue. En zie ze maar eens te stoppen. Wat je voedt groeit en zo is er geen houden aan. Alles heb ik geprobeerd: even gaan plassen, ontspannen en dan beginnen bij je voeten. Maar voor ik bij mijn knieĆ«n ben is die donkerbruine beer er weer. Denken aan iets leuks en prettigs werkt meestal niet lang genoeg om Klaas Vaak de ruimte te geven mij weer in slaap te brengen. Het kan soms wel 2 uur duren voordat ik weer in slaap val en dan is het wel heel snel ochtend.

De dagmerries komen op elk moment van de dag. Bij het ontbijt heb ik het meestal te druk met de krant, dus dan is er geen ruimte voor. Later op de ochtend, als ik bijvoorbeeld de boodschappen doe, schiet mij ineens te binnen of ik de deur wel op slot heb gedaan of  het gas niet heb laten branden onder de fluitketel. Dan is het hek van de dam: inbrekers, politie, brandweer, alle spullen weg of in de fik. Pas als ik weer, hard fietsend  met een rood hoofd en het zweet op mijn rug, thuis ben gekomen en voel dat de achterdeur wel degelijk op slot zit en geen zwarte wolken uit de keuken zie komen, ben ik gerustgesteld.
Al een aantal keren was het de telefoon die mij in een echte dagmerrie terecht deed komen. Het bericht van een ziekenhuis of verzorgingshuis  met de mededeling dat een ouder heel ziek was en wij echt moesten komen of zelfs dat er een einde was gekomen aan het leven. Dan ging de dagmerrie over in een nachtmerrie en wilde dit pas na langere tijd minder worden en over gaan. Nu komen overleden (schoon)ouders en familieleden of vrienden nog wel eens terug in mijn dromen, overdag of 's nachts, maar dan met een glimlach om mijn mond en de gedachte aan een fijne herinnering.                                                         
 Het geluid van gillende sirenes tussen 8 en 9 uur kon mij enkele jaren geleden de stuipen op het lijf jagen. De kinderen onderweg naar school op hun fiets en mijn lief in de auto op weg naar zijn werk ? Nee toch, het zal toch niet…………………………………. Even later zakte het gevoel van angst weer weg. Maar ik realiseerde mij dan wel dat iemand anders een nare boodschap zal krijgen over een naaste.

Dagmerries zijn net zo vervelend als nachtmerries, maar ik heb er meer controle over. Ik wil ze niet voeden en dan blijven ze niet groeien. Nachtmerries komen in het donker en in mijn slaap. Ze nemen mij mee naar waar of wat ik niet wil zijn.
                                                                                                        
Als ik in de nacht wakker lig en de beren zijn te veel en te zwart, probeer ik het positief te zien. Het is extra (be)denktijd probeer ik mijzelf te overtuigen. Soms levert het een goed idee op voor een verhaal of een creatieve uitspatting. Maar liever slaap ik gewoon tot ik weer wakker word de volgende dag en zonder al dat gedoe.
Een volgende keer meer over dagdromen en nachtdromen.






De  dagen na het schrijven van dit verhaal had ik op mijn nachtkastje een boekje van Haruki Murakami liggen met de titel Slaap. Toeval?

het is een dun boekje met ruim 90 bladzijden. het verhaal is echt Murakamisch en de illustraties er bij zijn in zwart wit en heel mooi.
Kat Menschik heeft ze getekend en ik zocht er een aantal op: